Дискусії, які відбуваються в Іспанії в сфері “влада – виробники часнику”, дають нам можливість отримати інформацію про успіхи та проблеми виробництва часнику в цій країні.
Міністерство сільського господарства надає значення галузі виробництва часнику
Керівник департаменту Виробництва і сільськогосподарських ринків Міністерства сільського господарства і рибальства, продовольства і навколишнього середовища Іспанії, Фернандо Міранда (Fernando Miranda), підкреслив велике соціально-економічне значення галузі вирощування часнику, і відзначив успіх, який досягли іспанські виробники на міжнародному ринку.
Міранда зазначив, що хоча Китай є основним світовим виробником часнику з більш ніж 19 мільйонами тонн на рік, Іспанія виробляє близько 180 000 тонн, що складає більше 50% від загального обсягу виробництва в Європейському Союзі.
Що стосується міжнародного ринку, він також підкреслив, що Іспанія в останні роки суттєво збільшила обсяги експорту і вийшла на друге місце у світі. Ще у 2011 році експорт часнику з Іспанії становив 64 000 тонн, а за підсумками 2015 року – 148 000 тонн.
До речі, одним з основних факторів, що сприяють хорошим врожаям часнику в Іспанії, є дуже якісний посадковий часник. Часник на посадку в Іспанії вирощують за принципом in vitro (в пробірці). Це дозволяє отримати посадковий матеріал без хвороб, бактерій і вірусів. Вирощені в живильному середовищі пробірки пагони, пересаджують в теплиці, які оберігають часник від впливу шкідників.
Підтримка виробників часнику є модним політичним трендом
Іспанська соціалістична робоча партія (24% місць у парламенті) закликала уряд через різні парламентські ініціативи «підтримати інновації та наукові дослідження в промисловості, пов’язаної з виробництвом продукції з часнику»
Представники партії відвідали компанію «La abuela Carmen», яка займається переробкою часнику і виробництвом чорного часнику, смаженого часнику.
80 відсотків продукції компанії йдуть на експорт в найбільші міжнародні торговельні мережі.
Зрозуміло, що частково, це піар політичної сили. Але якщо висунуті ініціативи поліпшать бізнес переробників часнику, це буде мати позитив для всієї галузі.
А ми поки що звернемо увагу на асортимент продукції з часнику, яку випускає зазначена компанія і на роздрібні ціни цієї продукції.
![]() |
![]() |
![]() |
Свіжий часник органічний 1 кг | Копчений часник в сітці 2 шт | Часникова паста 300 гр |
Його відмінний аромат і золотистий колір досягається за рахунок повільного процесу копчення, в якому використовуються різні види деревини. Копчений часник має безліч застосувань в кухні. Він може бути використаний в супи, рагу або соусах. Ідеально в часниковому соусі або викладаний на хліб. | Подрібнений свіжий часник готовий до вживання. Ідеально, щоб заощадити час на кухні. Він може бути використаний в гарнірах, рагу та супах, м’ясних стравах або рибі, для виготовлення соусів і приправ. Одна чайна ложка становить два зубчики часнику. | |
6,00 € | 2,85 € | 2,75 € |
![]() |
![]() |
![]() |
Чорний часник 2 головки | Чорний часник органічний (6шт Х 60 м) | Паста з чорного часнику 100г |
Створюється за рахунок тривалого процесу природньої ферментації | Виробляються з органічного часнику власного вирощування . Створюється за рахунок тривалого процесу природньої ферментації, без будь-яких інших інгредієнтів, добавок та консервантів. | Виготовлена з чорного часнику |
5,70 € | 22,00 € | 6,30 € |
![]() |
![]() |
![]() |
Подрібнений смажений часник 100гр
|
Чорний часник 60г |
Смажений подрібнений часник 150 г
|
Смажений часник в оливковій олії | Створюється за рахунок тривалого процесу природньої ферментації, без будь-яких інших інгредієнтів, добавок та консервантів | Смажений часник в оливковій олії
|
5,70 € | 3,95 € | 2,79 € |
![]() |
![]() |
![]() |
Часник з паприкою 175 г | Часник в оливковій олії з травами 175г | Часник маринований 175 г |
Сирий очищений часник соняшникова олія, сіль, перець, чилі і лавровий лист. Відмінно, як закуска або в салатах і макаронних стравах. | Відмінно, як закуска або в салатах і макаронних стравах. Являє собою ніжний і ароматний смак | Відмінна закуска з пряним присмаком. Ідеально в салатах або в пасті. |
2,67 € | 2,87 € | 2,40 € |
![]() |
![]() |
![]() |
Часникова паста 300 г
|
Подрібнений часник 250 гр |
Смажений рубаний часник 70 г
|
Подрібнений свіжий часник готовий до використання. Ідеально, щоб заощадити час на кухні. Він може бути використаний в гарнірах, рагу і супах, м’ясних стравах або рибі, соусах, приправах … Одна чайна ложка містить два зубчики часнику | Очищений і нарізаний часник. Готовий до вживання. Ідеально підходить в якості основи для овочів, риби або м’яса, рагу, соусів, смакових добавок. | Смажений часник в оливковій олії. Це смачно, хрустко і готове до вживання. М’ясо або риба на грилі, піца, соуси, салати та супи. |
2,05 € | 2,35 € | 1,55 € |
А ось ці хлопці, які займаються переробкою часнику в Іспанії
Foto: EUROPA PRESS
Національна асоціація часнику Іспанії озвучує проблеми та підсумки
Проблема оренди землі та підтримка ЄС
Асоціацією часнику Іспанії піднімається проблема оренди землі для вирощування часнику.
Чесно кажучи, з уривчастих відомостей (і їх перекладу з іспанської), мені до кінця не зрозуміла суть проблеми. Спробую узагальнити ту інформацію, яка є. Адже в міжнародній конкуренції складності одних – це можливості інших.
Джерелом проблем є те, що виробники часнику в Іспанії в своїй масі не володіють землею на праві власності, а орендують її. Вартість оренди значна і становить 1500-1800 євро на рік за гектар.
В Іспанії діє Географічна інформаційна система для сільськогосподарських ділянок SIGPAC (можна подивитися тут: http://sigpac.magrama.es/fega/visor/
У цю систему онлайн даних, фермери включають інформацію про поточні культури, що вирощуються.
І на підставі цих даних власник ділянки може запросити субсидії ЄС за програмою Єдиної сільськогосподарської політики (Common Agricultural Policy CAP
Проблема відповідно полягає в тому, що орендар землі не може запросити таку підтримку, а орендодавцю немає необхідності.
Інтегроване виробництво
Інтегроване виробництво (інтегроване сільське господарство) – є системою сільськогосподарського виробництва, яка використовує методи, сумісні з дбайливим ставленням до навколишнього середовища і природних ресурсів.
Це щось середнє між органічним землеробством і звичайним промисловим сільським господарством.
Асоціація часнику Іспанії вказує на ту проблему, що ще у 2009 році було поставлено завдання запровадити «Інтегроване виробництво» в систему вирощування часнику.
Однак до теперішнього моменту не розроблені конкретні правила для вирощування часнику, щоб відповідати принципу Інтегрованого виробництва.
Баланс і очікування компаній
Продаж врожаю часнику 2016года для іспанського ринку показав хороші результати. Високі ціни і значне збільшення експорту.
Асоціація відзначає, що іспанська галузь виробництва часнику видобула дуже істотну вигоду з спекулятивної ситуації навколо китайського часнику. Китай різко скоротив свою міжнародну присутність за рахунок високих цін на китайський часник в сезоні 2016 р.
Також в Асоціації звертають увагу на необхідність підтримання зв’язків між виробниками часнику в Іспанії. Особливо в поточний момент це корисно тому, що практично розпродані всі запаси часнику і виробники можуть надати один одному допомогу в задоволенні зобов’язань по поставках.
Так що дивимось, вивчаємо і навчаємось.
Щоб отримувати актуальну інформацію про бізнес на вирощуванні часнику – підписуйтесь на нас в Facebook, або впишіть свій e-mail у форму праворуч.
Leave A Comment