Латентний звичайний вірус часнику відноситься до роду Карлавирусів (carlaviruses), для яких рослини служать природними господарями.
Карлавируси можуть завдати серйозної шкоди часнику, особливо в сукупності з Потівірусами
Назва
- англійською: Garlic common latent carlavirus
- іспанською: Virus latente común del ajo
Синоніми
Garlic latent virus
Скорочено
GARCLV або GCLV
Інші віруси з роду Карлавірусів, які вражають часник
- Shallot latent carlavirus (SLV)
Звивисте ниткоподібне тільце, розміром 0,0005-0,001 мм
Перше повідомлення про ідентифікацію цього вірусу на часнику – 1993 рік, Нідерланди, Ван Дейк.
Географічний розподіл Латентного звичайного вірусу часнику
Науковці згадують Латентний звичайний вірус часнику в якості одного з найбільш поширених вірусів, що впливають на урожай часнику.
От деякі дані по поширенню Латентного звичайного вірусу часнику:
- в Аргентині (дослідження 2015р), вірус був виявлений у всіх обстежених регіонах вирощування часнику, але відсоток захворювання був відносно низький – від 6,7 до 22%
- В Мексиці, наявність вірусу було зафіксовано у 32,3% досліджуваних випадках (Pérez-Moreno та ін, 2007 ).
- В Італії, фіксували зараження вірусом в діапазоні від 23 до 28% ( Dovas & Vovlas, 2003 ).
- В Греції, значення захворюваності були дуже різні серед відібраних регіонів. 98% інфікованих рослин були виявлені в Аркадії і 18% у Евія, з низькою або нульовою присутність вірусу в Євросе і Салоніках ( Dovas та ін, 2001 )
- В Чехії, високі значення захворюваності були виявлені у чеських сортів, коливається від 98,9% до 100%, а також різні процентні в імпортних матеріалах, з 0% у часниковому матеріалі з Китаю та 85,7% у сортах з Іспанії ( Klukácková та ін, 2007 )
- В Ірані GarCLV був виявлений тільки в одному з десяти аналізованих регіонів, з 15.8% позитивних зразків ( Shahraeen та ін, 2008).
Симптоми
З назви вірусу «латентний» слід, що, як правило, цей вірус не має явних симптомів.
При первинному зараженні можливе утворення легкої мозаїки на листках часнику.
Як передається Латентний звичайний вірус часнику
Передача з комахами
Вірус передається попелицями. Стилетним способом. Цей спосіб означає, що комаха, яка харчується на зараженій рослині, забруднює вірусом свій ротовий апарат і відразу (протягом 0,5-2 хвилин) стає здатною передавати вірус іншій рослині. Але через кілька годин можливість зараження пропадає.
Тобто попелиця, яка мігрує з ураженого вірусом поля на здорове, є заразною протягом кількох годин.
Передача з посадковим матеріалом
Враховуючи те, що часник розмножуються тільки вегетативним шляхом, інфіковані рослини передають вірус наступним поколінням. А з урахуванням того, що вірус передається ще комахами, то можна було б припустити, що після багатьох років промислового вирощування часнику, весь часник по всьому світу буде заражений вірусами.
Тим не менше поки що так не відбувається. У деяких країнах або регіонах зараженість вірусом GarCLV знаходиться на досить низькому рівні.
Причини цього поки не з’ясовані. Припускається, що значення мають певні кліматичні умови і особливості життєдіяльності комах-переносників вірусу в конкретних регіонах.
Як вірус поширюється по рослині
Після того, як вірус попадає в тканину рослини, він швидко пересувається спочатку по жилках, потім по черешках листка і, нарешті, потрапляє в стебло. В принципі вірус може поширитися по всій рослині.
Перенесення вірусу на значні відстані відбувається по тканинам рослини (флоемі, ксилемі).
Швидкість поширення вірусу становить близько 1 мм в день. Припускають, що вірус після того, як потрапляє в клітину спочатку розмножується в ній, а потім проникає в сусідню.
Способи боротьби
Профілактика
- Використання безвірусного посадкового матеріалу
- Аналіз ситуації на сусідніх полях, особливо звертаючи увагу на готовність попелиці до міграції (поява попелиць з крилами)
- Рослинні бар’єри навколо поля часнику – з насаджень кукурудзи
- Боротьба з комахами-переносниками
Хімічних способів боротьби на промислових посівах часнику немає.
Щоб отримувати актуальну інформацію про вирощування часнику і часниковий бізнес – підписуйтесь на нас в Facebook, або впишіть свій e-mail у форму праворуч.
Leave A Comment