Пеніцильоз часнику – захворювання часнику, спричинене грибками роду Penicillium. Це рід грибів, з деяких видів якого, виробляють антибіотик пеніцилін.
Це одне з найпоширеніших захворювань цибулі і часнику під час зберігання.
Назва
- Пеніцильоз часнику
- Зелена (синьо-зелена) плісень
- Блакитна цвіль часнику
- Сиза пліснявчаста гниль
- Зелена гниль
На інших мовах
- англійською: Blue mould in garlic
- іспанською: Molde azul en ajo
- французькою Moisissure verte (ou bleue) dans l ail
Збудники блакитної гнилі
Види цвілевих грибів роду Penicillium Link:
- Penicillium allii
- Penicillium hirsutum
- Penicillium corymbiferum

Морфотипи Penicillium allii. Верхня і зворотна сторона на Чашці Петрі. Виділені з часнику в Аргентині. Фото David Fuller
Розвиток Пеніцильоза (синьої цвілі) часнику
Збудник Пеніцильоза часнику зберігається в грунті на рослинних рештках. Проте без «господаря» гриби Penicillium довго в ґрунті не виживають. Тому, як правило, поширення захворювання пов’язано з використанням зараженого садивного матеріалу.
Спори з хворої цибулини, у процесі зберігання, переміщуються на сусідні.
Наявність яких-небудь ушкоджень на не заражених цибулинах (механічних або інвазивних) значно прискорює процес поширення блакитної цвілі, оскільки надає «точки входу».
Найбільш інтенсивно захворювання розвивається в умовах високої вологості та температури у сховищі.
Пеніцильоз часнику – симптоми
В полі:
- Передчасне пожовтіння листя
- Низькорослі рослини
- Синій або синьо-сірий або зеленуватий грибковий наліт біля основи рослини.
Симптоми на цибулинах, зубках:
- Білий наліт на денці, який з часом стає зеленим
- Зубки мляві на дотик
- Розвиток захворювання призводить до того, що цибулина повністю розвалюється на зубки і повністю покривається грибковою цвіллю синього або синьо-зеленого кольору
- Часто цвіль розвивається під лускою часнику
- Дуже заражені зубки при натискуванні здаються порожніми

Зубчик часнику з блакитною цвіллю. Фото Steven Johnson

Зубчик часнику з блакитною цвіллю. Фото Steven Johnson

Головка часнику з блакитною цвіллю на дінці. Фото Steven Johnson

Цибулина здорового часнику (ліворуч) і цибулина часнику ураженого блакитною пліснявою (праворуч). Фото Steven Johnson

Цибулина часнику ураженого блакитною цвіллю. Фото Steven Johnson

Цибулина часнику ураженого блакитною цвіллю. Фото Steven Johnson
Способи боротьби та профілактики
При зберіганні
- Після збору врожаю, не слід відразу обрізати стебло і корінь близько до цибулини. Так як спори грибка можуть потрапити через відкриті “точки доступу”
- Зібраний з поля часник слід просушити в теплому сухому місці з гарним рухом повітря. Сушильні стелажі з сітчастим екраном і вентилятором забезпечують найкращі умови. Сушити слід протягом трьох-чотирьох тижнів, а вже після цього переносити часник у сховище. Правильна сушка і відсутність травм створить несприятливі умови для розвитку захворювання.
- Оптимальна температура зберігання посадкового матеріалу – близько 10 С при вологості не більше 60%
Перед посадкою
- Видаляйте заражені цибулини перед посадкою, так як вони є основним джерелом зараження.
- Видалені таким чином цибулини необхідно знищувати. Не компостувати.
- Будьте обережні при поділі головок часнику на зубки перед посадкою. Уникайте травмування зубков, щоб зменшити точки входу для патогенних мікрооганізмів
- Садіть розділені зубки часнику як можна швидше, щоб зменшити вплив спір цвілевого грибка
- Сівозміна також дозволяє ефективно зменшити розвиток патогена.
- Обробіть посадковий матеріал протигрибковими препаратами, наприклад «Максим XL» від Сингенти.
У процесі вегетації
Варіанти фунгіцидів для боротьби з Пеніцильозом (блакитною цвіллю) часнику:
- Ширлан, виробництво Сингента, Швейцарія. Діюча речовина 500 г/л Флуазинам. Норма витрат 0,4 л / га.
- Квадріс, виробництво Сингента, Швейцарія. Діюча речовина 250 г/л Азоксистробін. Норма витрат 0,6 л / га.
- Бампер Супер, виробництво ADAMA, Ізраїль. Діюча речовина пропіконазол, 90 г/л + прохлораз, 400 г/л Норма витрат 0,8 л / га.
Відео – приклад розвитку Penicillium на апельсинах
Інформацію підготував – Андрій Марченко
Щоб отримувати актуальні новини про вирощування та бізнес на часнику – підписуйтесь на нас в Facebook або додайте свій E-mail у форму праворуч.
Leave A Comment