Пропонуємо невеликий огляд поточної ситуації на угорському ринку часнику
Ситуація з часником погіршилася в Угорщині відразу на декількох напрямках. Наслідком цього стало те, що ціна часнику за кілограм на Будапештському оптовому ринку в перші шість тижнів 2017 року досягла 1285 форинтів ($ 4,43). Це еквівалентно зростанню ціни на 29 відсотків в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
За офіційними даними в 2015 році в Угорщині з 994 га було зібрано 6860 тонн часнику, але не весь зібраний часник мав гарні товарні якості, а в останні роки споживачі змістили свої переваги в сторону овочів преміум якості.
В регіонах Угорщини де раніше вирощували часник все більшої популярності набуває вирощування зернових та цибулі. Це відбувається тому, що вартість робіт по виробництву часнику є доволі високою та трудомісткою. Це збір, мийка, чистка, упаковка. І ця вартість накладається на дуже високу вартість насіннєвого матеріалу та системи зрошення
Крім того, задля конкуренції з зарубіжними виробниками часнику протягом усього року, угорські виробники вимушені вкладатися в якісне зберігання.
В 2016 році погіршився угорський баланс імпорту-експорту часнику. За підсумками перших одинадцять торішніх місяців – імпорт часнику збільшився на 55 відсотків до 1085 тонн, а експорт знизився на 21 відсоток до 550 тонн – у порівнянні з тим же періодом попереднього року.
Основним постачальником часнику до Угорщини є Нідерланди (близько 50% всього імпорту)
Зниження експорту угорського часнику відбулося за рахунок втрати іспанського ринку. Основна частка експорту угорського часнику була спрямована до Румунії (308 тонн)
На відео презентація 22 сортів часнику в Угорщині. Але, як я зрозумів, угорський там лише один – Makói. Всі інші з Франції
Щоб отримувати актуальну інформацію про вирощування і бізнес на часнику – підписуйтесь на нас в Facebook, або впишіть свій e-mail у форму праворуч.
Leave A Comment