Нам давно хотілося відвідати місце, в якому вирощують 80% всього часнику в світі. Поспілкуватися з місцевими виробниками часнику і торговцями. І нарешті, це вдалося. Ми побували в самому часниковому місті самої часниковою провінції Китаю Шандунь. І відвідали там найбільший в світі оптовий ринок часнику.
Це прям ось тут розкинувся цей ринок на площі 22 га.
Пропонуємо Вам невелику заочну екскурсію по часниковим місцям Китаю.
Поля часнику в Китаї
Отже, прибувши в місто Цзиньсян і рухаючись у напрямку до ринку часнику по дорозі ми бачили велику кількість часникових полів. Точніше, часникових насаджень на відносно невеликих ділянках. Таке враження, що тут на кожному вільному клаптику землі висаджують часник.
Звернули увагу, що весь часник посаджений під плівку? Надалі, вже при зустрічі з китайськими фермерами, уточнювали у них це питання. Вони це роблять для боротьби з бур’янами. Накривають плівкою відразу після посадки. І часник коли починає рости – пробиває її сам. Плівка дуже тонка.
Проїхавши ще трохи, ми опинилисяна Ринку часнику. Тут, на величезній площі часником торгують, допрацьовують, фасують.
Саме звідси починає свій торговий шлях половина експорту китайського часнику.
У всій метушні часникообігу простежується певна послідовність, яку зараз і змалюємо.
Перший етап – доставка часнику на ринок
Основна маса китайського часнику вирощується невеликими фермерами на ділянках до двох гектарів. Після збору врожаю, виконавши невеличку післязбиральну обробку, вони везуть цей часник на ринок. Хто на чому…
Ну і вивантажують його. Часник на даному етапі різного калібру, з різною довжиною стебла і з корінням (ще не так як в супермаркетах у нас)
Другий етап – первинна доробка часнику
Тут відбувається обрізка стебел на однакову величину
До речі, можливо з таким столиком зручніше.
Побачивши такий обсяг часнику, ми не змогли утриматися від допомоги, спрацював умовний рефлекс на гору часнику ))
На цьому етапі також відбувається видалення кореня. Нас взагалі дуже цікавило чим саме і як вони це роблять. Чточовно “навіщо” ми з’ясували – за законодавством там заборонений експорт китайського часнику з наявними точками зростання. Таким чином китайці захищають свої сорти часнику від масового розмноження їх в інших країнах. Також це покращує зберігання і товарний вигляд. Тобто в магазині, як правило, ви не побачите пророслих коренів з китайського часнику, оскільки рости їм нізвідки.
Робиться це невеликими вигнутими ножами. На відео нижче можна подивитися як корінь видаляють з китайського часнику
Третій етап – калібрування і фасування часнику
На калібрувальній лінії головки часнику поділяються на кілька фракцій – он вони позначені там. Після цього часник пакується в сітки. Частина якого передається на наступний етап.
Четвертий етап – часник вищої якості
На цьому етапі відбирається часник вищої якості, який заплітається косами, фасується в брендовані ящики супермаркету-замовника і навіть проставляється роздрібна ціна. Такої якості китайський часник в українських супермаркетах нам не зустрічався.
Щоб отримувати актуальні новини про вирощування та бізнес на часнику – підписуйтесь на нас в Facebook або додавайте свій E-mail у форму праворуч.
3 Comments
Доброго дня, опишіть детальніше метод з плівкою, чи потрібен полив та зпушування, чи не гниє, як прибирати,…
Плівкою часник накривається після обробки грунту і застосування гербіцидів (досходових).
Після цього висаджують часник і накривають його плівкою.
Плівка дуже тонка – часник пробивається через неї самостійно.
Інсектициди і фунгіциди вносяться поверх плівки.
Полив застосовується обов’язково – але якщо ви подивитеся на фото – часник висаджується «смужками». А саме – висаджується всередині «лунок» уздовж яких вже прокладені магістральні труби, потім пускається туди вздовж «смужок» і вода стікає всередину.
Перед збиранням врожаю часнику плівку знімають.
Доброго дня! Підкажіть будь-ласка, як у часниковій провінції Шандунь вирішується проблема сівозміни, адже часник не може висаджуватись повторно на одній і тій самій ділянці протягом 4-5 років?