Виробництво часнику в Іспанії викликає у нас величезний інтерес. Іспанія лідер з вирощування часнику в Європі. Місцеві фермери середньою врожайністю вважають 16 тонн з гектара.
Тому ми дуже вдячні учаснику нашої спільноти часниківників Роману Пасічнику, який з діловою поїздкою відвідав часникові місця Іспанії та поділився своїми враженнями про те, як вирощують часник в Іспанії.
Грунт
Грунт на полях з часником, які довелося подивитися, здався гіршим, ніж в Україні. Дуже часто він сильно кам’янистий. Однак в цілому він більш пухкий, що зручніше для вирощування часнику.
Крапельного поливу не зустріли. Для зрошення використовуються старі системи дощування. І як пояснив місцевий часниківник, це не тому, що перевагу має якась з однієї систем зрошення, а в зв’язку з особливостями земельних відносин.
Виробники часнику, як правило, не мають у власності земельних ділянок. Через сівозміни вони щорічно змінюють місце вирощування часнику. І за деякий час склалася певна система орендних відносин – землевласники здають часниківникам на сезон поливні поля. Тому виробник часнику не вкладається в крапельне зрошення, а використовує, часто застарілу систему зрошення яка наявна на полі, і частіше це дощування.
Слід зазначити, що вартість оренди дуже висока і становить 1500 євро за гектар в сезон.
Середній часниківник в Іспанії вирощує часник на площі від 50 до 150 га.
Підготовка грунту перед посадкою полягає в проведенні однієї оранки і однієї культивації. І через три дні вже проводять посадку.
Що садять
За словами самих фермерів, найбільше поширення у промисловому вирощуванні часнику в Іспанії, отримали китайські сорти часнику. Ці сорти були завезені 15-20 років тому, акліматизовані і з них вивели чистий посадковий матеріал.
Сорти розподіляються просто – білий, рожевий, фіолетовий
Цибулини, звичайно, виглядають шикарно. Розмір великий. Зубки рівномірні, в кількості 8-10 шт.
Посадковий матеріал
Окремо варто сказати про посадковий матеріал. Іспанці також саджають у себе часник протягом трьох циклів, тобто до третьої репродукції. Для поновлення садивного матеріалу вони купують його у спеціальних розплідниках-лабораторіях, які вирощують чистий посадковий матеріал без вірусів і захворювань in-vitro (з пробірки). Грубо кажучи – це коли виділяється з зубка часнику одна точка росту і вирощується в живильному середовищі пробірки.
Це значно спрощує завдання часниківників по вирощуванню гарного врожаю, оскільки на початковому етапі вони гарантовано отримують вільний від захворювань і якісний посадковий матеріал.
Коли садять часник в Іспанії
Тут теж є особливість. В силу м’якого клімату іспанці спеціально планують проведення посадки часнику протягом досить тривалого часу – з кінця вересня по грудень. Таким чином, вони не поспішаючи можуть висадити значні площі. А ще це також призведе до рівномірного збирання врожаю протягом більш тривалого періоду.
Фото, зроблені в грудні.
Механізація вирощування
Зрозуміло, що з причин дорогої робочої сили (мінімум 10 євро за годину), іспанці прагнуть до максимальної механізації виробництва часнику.
Найбільш популярні марки використовуваних механізмів це JJBroch і Zocapi.
Знову ж, зверніть увагу – всі фото зроблені в грудні 2016, вгорі на фото можна бачити що часник вже пустив три листки і поле “зазеленіло” і в той же час ще йде посадка на сусідньому полі (фото нижче).
Підготовка до посадки
Лущення проводять механічно. Що цікаво, перед лущенням обов’язково прогрівають часник (тим же способом, що і після збирання часнику ріжучим комбайном), для того щоб легше поділялася цибулина.
Протруювання зубків також проводиться механічно в бункері з форсунками.
Прибирання врожаю
80% використовують ботвовяжучий комбайн. Пучки з часником залишаються на полі і через 3-5 днів там же обрізають стебла і корені з використанням секаторів. Що цікаво – у середньому один працівник (мароканець, як правило) обрізає 350 кг часнику в день. Я відверто скажу, що рекорд на нашому господарстві 167 кг :((
Якщо використовується комбайн, який обрізає ботву, то після прибирання обов’язкове примусове просушування часнику.
Собівартість часнику в Іспанії
При високій ціні на землю і робочу силу, але за рахунок високої врожайності собівартість вирощування часнику в Іспанії (зі слів самих фермерів) становить 60-70 євроцентів за кг, тобто близько 22 грн.
Кооперація часниківників в Іспанії
Кооперація дуже поширена . Як правило, кожен виробник часнику є учасником мінімум одного кооперативу.
Суть кооперації полягає в тому, щоб (не скажу що так по всій Іспанії, це зі слів тих фермерів з якими спілкувалися):
- налагоджувати спільний збут готової продукції – всі партії часнику укрупнюються, калібруються, фасуються і продаються від імені кооперативу
- проводити централізовану закупівлю засобів захисту рослин за більш прийнятними ніж в роздріб цінами
- деякі кооперативи мають свої лабораторії з вирощування посадкового матеріалу суто для своїх фермерів
В цілому поїздка була дуже корисною і крім цікавої інформації призвела до налагодження кількох ділових контактів, які, сподіваємось, допоможуть нам краще розвивати часниковий бізнес в Україні.
Атор: Роман Пасічник
Інформацію підготував – Андрій Марченко
Щоб отримувати актуальні новини про вирощування та бізнес на часнику – підписуйтесь на нас в Facebook або додайте свій E-mail у форму праворуч.
4 Comments
Дякую за корисну інформацію. Планую розширюватись в найближчу 5-річку, то ж отримав багато корисного для себе.
Looking for possible to try samples of your variety Promtheus.
You can specify your contact details?
You can send an email to: ukrupmail@gmail.com