Сорти часнику по різному класифікують в окремих країнах. Міжнародних стандартів у цьому питанні немає. Розглянемо основні варіанти видів підвидів груп і сортів часнику.
Види часнику розрізняють:
По здатності утворювати стрілки
- стрілкуючі
- нестрілкуючі
За вмістом ефірної олії
- столові сорти- з вмістом 0,2-0,4 мг на 100 г (гострі), це як правило – стрілкуючі
- технічні сорти – з вмістом 0,5-0,9 мг на 100 г (напівгострі), це як правило – не стрілкуючі
За часом посадки:
- озимі
- ярі
Озимі сорти часнику більш врожайні, дозрівають раніше на 2 -4 тиждня, однак менше зберігаються: в звичайних умовах – до січня місяця (при регулюванні температури – 1…4 і вологості – 75% можливо зберігання до нового врожаю). Озимі сорти в основному використовуються в переробці, ресторанному бізнесі і при продажу через супермаркети.
Ярі сорти часнику зберігаються значно краще, проте мають менші розміри зубков та врожайність.
Купити часник у нас: (050) 657 74 75, (096) 054 76 81
Порівняння озимого і ярого сортів часнику
Показник | Озимі сорти | Ярі сорти |
---|---|---|
схематично | ![]() |
![]() |
фото | ![]() |
![]() |
Час посадки | Восени | Навесні |
Розмноження | зубками і повітряними бульбочками | тільки зубками |
Цибулини | великі голівки з великими зубками | невеликі головки |
Зберігання | Гірше зберігаються. Терміни: звичайні – до грудня, січня, чи до лютого-березня – при зберіганні в камерах | Зберігються до наступного врожаю |
Температура зберігання | при холодному зберіганні при t -1-+3°С | при холодному зберіганні при t -1-+3°С |
Стрілкування | Є стрілкуючі сорти Мінус: треба видалити стрілку. Якщо запізнитися, урожай знижується (іноді до 30%). Плюс — на стрілці виростають повітряні бульбочки якими можна розмножувати часник, економлячи зубки і отримуючи більш генетично чистий матеріал. Є нестрілкуючі сорти | Не стрілкується Мінус: розмножити можна лише зубками. |
Термін дозрівання | середина липня | кінець липня-початок серпня |
Вегетаційний період | 110-120 днів для стрілкуючих сортів 75-90 днів для не стрілкуючих | 90-110 днів |
Врожайність | 6-8 т/га без штучного поливу та 12-16т/га при краплинному зрошенні | 4-6 т/га |
Середня маса цибулини | 40-80 гр | 35-40 гр |
Період продажів | Оптимальний термін використання: літньо-осінній | яру продукцію доцільно використовувати в зимово-весняний період |
Сорти часнику
Існує приблизно 600 культивованих суб-сортів часнику в світі. Більшість з них виникли з небагатьох основних типів, які росли в різних умовах і виробили свої власні характеристики протягом століть. Єдиної, загальновизнаної у світі, класифікації сортів часнику на даний момент не існує. Тому питання “які бувають сорти часнику” не завжди має чітку відповідь. Для визначення взаємозв’язків між групами сортів, проводяться генетичні дослідження в різних країнах. На підставі таких досліджень в США було виділено 10 основних сортових груп часнику в світі.
Класифікація світових сортів часнику в США
В США весь товарний часник у світі поділяють на два підвиди:
- Hardnecks – твердостеблові- близьке до нашого визначення стрілкуючі озимі
- Softnecks – м’якостеблові- близьке до нашого визначення нестрілкуючі ярі
Найголовніша відмінність між ними – це наявність або відсутність стебла, яке зростає від коренів крізь цибулину.
Твердостеблові сорти часнику (hardnecks) формують стрілку на якій утворюється кошик з бульбашками (воздушкою). Воздушка може бути висаджена в землю, і на наступний рік сформує однозубку. Цибулина твердостеблових сортів складається з одного шару зубков правильної форми, як правило в кількості від 4 до 12 штук. Ці сорти, як правило, краще ростуть в районах з більш суворими зимами і дають більший урожай. В кулінарії (а значить і для споживача) відмінність hardnecks в тому, що по-перше, самі стрілки їстівні і досить часто використовуються в стравах, особливо східної кухні. По-друге, твердостеблові (стрілкуючі) сорта, мають більш багатий смак, вони гостріше і в цілому, більш “часночніше”.
М’якостеблові сорти часнику (softnecks) мають більшу кількість зубков – від 8 до 20 у цибулині, буває і близько 30. Зубки неправильної форми, розташовані в два і більше шарів. У стресових умовах (наприклад надлишок або недолік вологи) м‘якостеблові сорти можуть випускати кошик з повітряними бульбашками. Ці бульбашки можуть утворитися трохи вище цибулини або навіть у самій цибулині. М‘якостеблові сорти краще зберігаються – в оптимальних умовах до року, на відміну від твердостеблових, які зберігаються 4-6 місяців. За смаковими якостями сорти softnecks, як правило, м’якше і менш гострі.
Детальніше про сортови групи часнику
Зазначені підвиди часнику розділені на 10 сортових груп:
І вже кожна група включає величезну кількість сортів
Класифікація сортів часнику у Франції
У французів все трохи простіше. Вони виділяють два типи часнику:
- весняний
- осінній
і чотири групи сортів часнику:
- білі
- фіолетові
- рожеві зі стрілкою
- рожеві без стрілки
Класифікація сортів часнику в Іспанії
Іспанія, поряд з Францією є найбільшим виробником часнику в Європі. Однак особливої іспанської класифікації сортів нами не виявлено. Вони використовують як американську так і французьку модель.
фото з сайту filareefarm.com
Автор: Андрій Марченко
Ще про вирощування часнику
Особливості посадкового часнику : насіння, зубки, однозубки |
Грунт під часник – досвід промислового вирощування |
![]() |
![]() |
Leave A Comment